• 001.jpg
  • 002.jpg
  • 003.jpg
  • 004.jpg
  • 005.jpg
  • 006.jpg
  • 007.jpg
  • 008.jpg
  • 009.jpg
  • 010.jpg
  • 011.jpg
  • 012.jpg

Burnet High School

Completion: March 2005
Construction cost: $28.6 million
Building Area:
Cost per Sq.Ft.:
Capacity:
Awards: 2007 TASA/TASB Awards in Value and Design, Texas Construction Best of 2005 Winner, ABC Eagle Award 2005
 
Value 
New facilities include a 500-seat cafeteria w/ 100-seat covered outdoor dining area, 900-seat auditorium and a 1,400-seat competition gymnasium at 254,000 SF for $28.6 million.  Site cost was reduced by calculating a balanced cut and fill ratio which resulted in zero haul off of spoils.  A life cycle cost matrix was used to determine the most appropriate HVAC system and envelope construction for each individual building.  Technology was combined on Category 6 cable for phone, cameras, wireless access, data network and mechanical controls reducing conduit and cabling cost.  
 
Process of Planning 
Everyone from administrators to teachers and parents to local citizens were engaged in the design process.  Design concepts were tested for the most appropriate solution to meet the criteria of economy, delight and function.  The synthesis of these meetings was then presented in public charettes.  The ISD facilities department stayed involved through construction, to ensure the finer details were to the districts standards or establish those standards at that time. The public relations effort that started before the bond election continued throughout construction, with weekly guided community tours of the project offered to all.
 
Design 
The concept of a collegiate style “Academic Village” promotes student interaction & learning clusters, while providing building economy.  The campus is focused on a learning courtyard with amphitheater, connecting canopies and surrounding departmental buildings. The combination of those components reduced the scale of this large campus into smaller human scale for learning thus making it unique and functional.  Ownership and community evolved from that foundation with the introduction of covered outdoor dining, xeriscape and aquaculture pond.  
 
Educational Appropriateness 
Educational appropriateness was the order of the day for every aspect of this project. The campus organization reflects relationships and separation required by the educational program. Academic, Science and Career & Technology were grouped closest in proximity for the numerous class changes.  All three building are situated between the Administration/Library and Cafeteria/Gym that serve those buildings during day.  A variety of spontaneous learning areas are provided throughout the campus to encourage small group interaction.
 
Innovation 
Rainwater is collected, stored in the aquaculture pond, & pumped out for use in landscape irrigation.  Construction systems include the use of integrally insulated concrete wall panels, which meet energy code & budgetary requirements.  The curved roof at each building entry lobby serves as a subliminal cue to visitors locating the entry point.